To be or not to be an ARTIST

Totul a început de la întrebarea ei: cum poți să îți creezi o pagină de Instagram ca artist, dacă tu nici măcar nu știi dacă te poți intitula cu adevărat artist?
Cine anume te validează drept artist? Unii ar spune publicul.
Problema este că toată lumea vrea să fie deosebită.
Dar ceea ce ne deosebește unii de alții, sunt alegerile, de fapt.
Vedem aceleași alegeri pe social media și asta ne plictisește.
Eu spun că ești artist atunci când reușești să exprimi, prin forma ta de artă, un sentiment către un public.

Arta este EMOȚIE, și ce poate să fie mai frumos decât să aduci emoție pe chipul unui om aruncat într-o mare de oameni și de timp?  Este vorba de câți oameni reușești să atingi prin arta ta…ce urme lași pe ei, cât vor sta urmele lăsate de tine pe pielea lor și cum le vor schimba percepția mai departe.
Clarisse îmi spunea că îi este atât de greu să expună pe social media tot ceea ce a lucrat, că i se pare atât de intim și că este uimită de colegii ei care își etalează deja portofoliul pe Instagram, iar ea nu poate să nu se întrebe ce reacții vor avea anumiți oameni.

De unde să începi? Cum începi?

Este doar un act de curaj. Tu poți să fii fix ceea ce vrei tu să fii. Trebuie doar să alegi. Și dacă alegi să fii artist, cultivă-ți acest talent al tău în fiecare zi, până îl perfecționezi. De aici mai ai nevoie doar de un pas, de o secundă de nebunie, în care dai click la primul post și ți-l asumi. Nu spui lumii întregi: “Uite-mă! Acum aștept să mă judeci. Aștept validarea ta!”  Îi spui: “Uite-mă! Asta sunt eu acum. Nu pretind că sunt cea mai bună în ceea ce fac, dar în acest moment sunt aici, inspirată de activitatea altor artiști. Voi crește în fiecare zi, iar tu vei avea ocazia să asiști la evoluția mea. Poate va fi cu pași mărunți…poate uneori voi stagna, poate din când în când voi da greș. Dar oricum ar fi acest traseu, voi crește cu fiecare pas și sper ca într-o bună zi, să pot inspira și eu pe altcineva la rândul meu. “

Actul de creație în sine este cea mai pură formă de divin

Fratele meu spune că este un blestem, dar că nu ar alege niciodată o altă viață. Bine, Cosmin îl  citește foarte mult pe Bukovski, care vede arta obsesivă, ca un fatalism sau ca un urlet care mai devreme sau mai târziu răzbat, prin urmare dacă o ai în tine, nu ai scăpare.
Nu îmi aduc aminte de câte ori am avut aceste discuții interminabile despre ce înseamnă sa fii artist pe balconul blocului unde locuiam împreună. Ne făcusem un micuț colț de rai cu flori, pisici, lumânări și muzică pe viniluri.

În serile în care veneau alți prieteni la noi, aveam mici concerte în surdină la chitară și apoi discutam până dimineața despre muzicieni, pictori, scriitori, actori, fotografi, scenaristi și geniul lor. De cele mai multe ori ajungeam să ne contrazicem pe același subiect: eu susțineam că oricine poate să fie artist, și încă susțin, atâta timp cât cultivi acest lucru zi de zi. La care el a adăugat că nu e suficient, trebuie să îți închini existența acestui lucru, ca un pact cu diavolul. 
El consideră că internetul și generația numesc arta orice aruncare de expresie, și cum se întâmplă cu ceva ce devine obișnuit și repetat obsesiv, și-a pierdut sensul. Așa că mi-a povestit cum un alt prieten de-al lui i-a spus că  singura soluție înțeleaptă este să ne reîntoarcem la mitul Homeric:  cea mai importantă operă a antichității sub tutela unui anonim. Acest principiu sublinează că în definitiv, arta contează și nu numele tău și drept urmare, de atunci, și-a pus pseudonime în tot ce a făcut.
Am fost de acord amândoi că ești artist atunci când în momentul creației tale te simți extraordinar, dar în adevăratul sens al cuvântului, cu totul în afara ordinarului. Cu toate astea, Cosmin și-a încheiat licența spunând că doar o dată ce mori și ți-ai dedicat sufletul și timpul creației, doar atunci poți fi numit artist.  Iar această dedicare presupune înstrăinare de valorile societății, o plimbare constantă, ca un slalom printre extreme, ca să ai un spectru larg și să fii cât mai aproape de “adevăr”.

Pune-ți întrebările: Pentru cine creezi? Ce anume vrei să transmiți? Vrei doar să te eliberezi? Care este audiența ta?

O să poți posta atunci când nu o să creezi gândindu-te la ce vor spune ceilalți oameni despre creația ta. Când o să creezi pentru tine, pentru că știi că asta îți validează cu adevărat esența și că fără asta, nu ai nici o scăpare. Și apoi vei decide că vrei să împărtășești acel lucru intim și cu alți oameni.

Da, vei întâlni și oameni critici! Și bine ar fi să îi întâlnești! Dacă au argumente solide și ești suficient de deștept să le asculți, poți să crești. Iar pentru ceilalți, care doar scuipă cuvinte fără sens, există opțiunea minunată “delete and block user”. Asta este cea mai frumoasă parte la social media: poți să îți alegi oamenii din lumea ta fantasmagorică: audiența! Este o lume pe care tu o construiești de la zero, începând cu primul copac și primul follow. Și dacă ceva nu îți place, ai oricând opțiunea de a face acel lucru să dispară cu un simplu click.

Sunt atât de mulți artiști în lumea asta care nici măcar nu știu că sunt artiști, doar pentru simplul fapt că nu au curajul să vină în față, iar mulți din cei care au, nu au poate mai nimic de spus…

Cum facem diferența?

Tu fă-ți curaj și postează! Sub numele tău sau doar un pseudonim, postează. În definitiv, ceea ce transmiți este tot ce e cu adevărat relevant. Și dacă reușești să te conectezi la o altă persoană, felicitări! Nu ești singur!  

Scroll up
error: Content is protected !!